2010. augusztus 25., szerda

Szellemek éjszakája


A kínai naptár szerint a hetedik holdhónap 15. napja a szellemek és az elhunyt ősök éjszakája, akik ilyenkor ellepik a földet. Idén ez a nap augusztus 24-ére esik, ekkor van az "Éhes Szellemek" fesztiválja. Hogy megbékítsék a kiéhezett kísérteteket a hívők papírt és pénzt égetnek, illetve rituális szertartások során étellel kínálják a szellemeket. Az is elég gyakori, hogy anyagi javakat jelképező alkotásokat dobnak a tűzbe, ezzel kényelmesebbé téve a holtak túlvilági létét.
Ezek általában papírból készülnek, és bármit jelképezhetnek, például házat, autót, szeretőt :-)

Külön iparág épül erre. Először, amikor bementem egy ilyen boltba, még nem tudtam, hogy ezek mire valók, majdnem vettem egy két dolgot, mert olyan szépek voltak. Utána persze kiderült, hogy ezekben a boltokban még csomagolópapírt sem szabad venni, mert óriási sértés, ha utána ebbe teszem bele valakinek az ajándékát. Ezekbe csak a holtak ajándékait csomagolják...

A fesztivál ideje alatt az utcákon éjjel mindenhol lehet látni kis mini lángoló kandallókat, ahol az emberek egymás után égetik a holtaknak szánt ajándékaikat, de az is jellemző, hogy az ajtó bejárata elé friss gyümölcsöt tesznek, mielőtt lefekszenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése