2011. szeptember 28., szerda

Nesat tájfun Hongkong környékén

Tegnap este Hongkongot is elérte a Fülöp-szigetekről érkező Nesat tájfun, ezért ma reggeltől 8-as jelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy mindenkinek otthon kell maradni, nem kell dolgozni menni. Éppen ezért minden zárva van, tömegközlekedés sincsen nagyon, nem járnak a hajók, buszok, villamosok. Csak metróval vagy taxival lehet közlekedni.
Én reggel gyanútlanul elindultam otthonról, de 10 perc séta után rögtön feltűnt, hogy valami nincs rendben. A vihar előtti csend... Annyira üresek voltak az utcák, sehol egy busz, vagy villamos, csak néhány embert lehetett látni, ami azért volt nagyon érdekes, mert itt amúgy nincs olyan nap, amikor ne lenne dugó, meg emberekkel zsúfolt utcák. Akkora forgalom van mindig, hogy a zaj miatt kiabálni kell egymással az utcán, különben nem lehet hallani, hogy mit mond a másik. De ma olyan volt, mintha egy faluban mászkálnék. Síri csend, csak a szél hangját lehetett hallani.
Még időben hazaértem, a vihar csak most kezdődött el igazán. A tájfun nem közvetlenül Hongkong felett halad el, hanem kb. 350km-re innen, de a hatását így is lehet érezni, 60-120 km/órás széllökések vannak, meg szakad az eső.  
Mivel a tájfun gyakori jelenség a térségben, Hongkong teljes mértékben fel van készülve rá. Már napokkal előtte figyelmeztetik a lakosságot, mindenhova kiírják, hogy éppen milyen jelzés van érvényben, és törvényileg szabályozzák, hogy melyik fokozatnál mit kell tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése