2011. február 7., hétfő

Kínai Újév

Kung Hei Fat Choy! - A kínaiak ezzel a mondattal kívánnak egymásnak boldogságot és gazdagságot az új évre.
És mivel a kínai horoszkóp szerint ez a Nyúl éve lesz, ezért a dekorációk miatt kicsit olyan érzésem van, mintha Húsvét lenne...
Úgy vártam ezt az ünnepet, mint nálunk a gyerekek a karácsonyt, mert annyira kíváncsi voltam, hogy mégis mi fog történni. Az első érdekes dolog számomra, hogy a Kínai Újév minden évben más dátumra esik. A kínai holdkalendárium évkezdete attól függ, hogy a téli napforduló utáni első holdhónapban mikor következik be az első Újhold. Idén a Kínai Újév február 3-án kezdődött.
Az Újév a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, olyan, mint nálunk a karácsony. Az Újhold első napjával kezdődik és tizenöt nappal később, teliholdkor fejeződik be. Az ünnep eredete több, mint 3000 évvel ezelőttre vezethető vissza, amikor azért volt fontos a holdújév, hogy megünnepeljék a bő aratást, hogy hálát adjanak a föld adományának, és hogy jólétet, gazdagságot kérjenek a következő évre. Az őskorban Kínában több ilyen hálaadó jellegű ünnep alakult ki, de közülük a holdújév a legnagyobb, ami az őszi aratás és a tavaszi vetés közötti szünet közé került. Napjainkban ez az ünnep már nem csak erről szól, hanem sok érdekes hagyomány is kapcsolódik hozzá.
Az Újévet megelőző napokban a legfontosabb teendő a takarítás. Ez nem csak a hagyományos értelemben vett nagytakarítást jelenti, hanem egy ősi babona szerint meg kell szabadulni mindentől, ami szerencsétlenségre emlékeztet a múltból. A másik fontos teendő, hogy be kell szerezni az alkalomhoz illő virágokat és dekorációkat.
Érdemes ezen a napon a városban mászkálni, mert a viágárusok telis-tele vannak szebbnél-szebb alkotásokkal, de ami számomra legérdekesebb volt, az a virágpiac, amit kifejezetten erre az alkalomra állítanak fel a város egyik legismertebb parkjában. Úgy kell elképzelni, hogy egy focipálya méretű területen több száz virágárus értékesít mindenféle virágot. Lenyűgöző látvány.
Ünnepi asztali dísz a piacról

És akkor a virágok, mert nem mindegy, hogy mit vesz az ember. A kumquat fa az, amivel mindenki díszíti az otthonát, ez olyan lehet, mint nálunk a fenyőfa karácsonykor. A kumquat egy ázsiai citrusféle, igazából egy törpenarancsra emlékezteti az embert. De aki járt már Görögországban, Korfun, az tudja, hogy ott erre egy külön iparág épül, és hogy szeszesitalt, lekvárt, meg kandírozott gyümölcsöt készítenek belőle.
Na de Kínában egészen más a szerepe. Itt a fa gyümölcsei az aranyra emlékeztetik az embert, ezért ez a fa a gazdagság, a jólét szimbóluma.

A fára piros kártyákat akasztanak, mert a piros a szerencse színe. A kártyákon lévő feliratok pedig valamilyen jókívánságot jelentenek. A lakást is feldíszítik különféle piros színű dekorációval, amit be lehet szerezni minden utcasarkon.
Az Újévet megelőző estét mindenki a családjával tölti, ekkor van az ünnepi vacsora, ami sokféle ételből áll, de a kínai gőzgombócnak mindenképpen ott kell lennie. Mert ahogyan a gombóc tésztája összefogja a benne lévő tölteléket, úgy kell összetartania egy családnak is.

Újév első napján az ősi hagyományok szerint szélesre ki kell tárni a lakás ablakait, hogy az új év szerencséje átjárja az otthonukat. Ezen a napon senki sem takarít, mert azzal kisöpörné az új év szerencséjét. Ekkor vannak a nagy családi összejövetelek, rokonlátogatások.
Ezt én kaptam :-)

A legjellegzetesebb ajándék a piros boríték. Az a szokás, hogy az idősebbek a fiatalabbakat, a házasok az egyedülállókat, és a vezető beosztásúak a dolgozókat ajándékozzák meg egy piros borítékkal, amire valamilyen jókívánság van írva, és pénz van benne. Csak papírpénz lehet benne, aminek az összege szerencsés szám kell, hogy legyen. A legjobb, ha van benne 8-as szám, vagy ha a papírpénz piros színű.
Az üzletek ilyenkor zárva vannak, de kiteszik a "Kung Hei Fat Choy!" feliratot, és a postaláda is ünnepi csomagolást kap...
És akkor az események, amik történnek közben a városban:

Chinese New Year Night Parade

Sárkány és oroszlán táncosok, illetve különböző témájú csoportok látványos zenés-táncos felvonulásaTűzijáték
 
Az idei tűzijátékra állítólag 6,8 millió hongkongi dollárt költöttek, több, mint 31 ezer rakétát lőttek fel, és azt mondják, hogy ez volt az elmúlt 30 év legnagyobb tűzijátéka. Az biztos, hogy voltak benne látványos dolgok, mint mosolygós nyuszi fej, meg I love HK felirat, bár ebből én csak a szív alakot fedeztem fel.
Nagyon szép volt, viszont utána órákig olyan füstös volt a levegő az amúgy is szmogos városban, hogy a távolabbi épületek csak ködösen látszódtak. És hát a tömeg... De azért megérte megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése